Pomellato en halfedelstenen

Pomellato is gekend om zijn juwelen met kleurrijke stenen en verwerkt dikwijls halfedelstenen in zijn creaties. Door de toenemende vraag naar en het schaarse aanbod van deze kleurrijke halfedelstenen, worden bepaalde halfedelstenen vandaag de ‘nieuwe edelstenen’ of zelfs de ‘superieure edelstenen’ genoemd.

De vier klassieke edelstenen: robijn, saffier, smaragd en diamant hebben traditioneel de markt van de edelstenen gedomineerd. Andere edelstenen wonnen na verloop van tijd aan populariteit. om deze edelstenen te onderscheiden van ‘de grote vier’, diamant, robijn, saffier en smaragd, hebben deze de benaming halfedelsteen gekregen. De benamingen “edelsteen” en “halfedelsteen” kunnen echter tot verwarring leiden. Het verschil tussen beiden zit eerder in de historische context en niet zozeer in de zeldzaamheid of de waarde. Halfedelstenen en edelstenen zijn beiden mineralen die mooi, zeldzaam en kostbaar zijn.

De steen AMETHIST maakt deel uit van de kwartsfamilie. Deze steen kan door het ijzer in zijn samenstelling verschillende kleuren aannemen, gaande van lila tot donkerpaars

 

GRANAAT komt van het Latijnse woord Granatus, wat de vorm en kleur projecteert van kristal granaat. De steen kan rood, oranje, bruin, groen of zwart van kleur zijn

De ONYX steen bestaat uit twee kleuren die als banden of lagen met elkaar verweven zijn. Deze kleuren kunnen variëren van wit tot bijna elke mogelijke kleur, maar wit en zwart zijn de meest voorkomende kleuren.

KWARTS is één van de meest voorkomende mineralen op aarde. Deze steen kan worden onderverdeeld in de makrokristal- lijne kwarts en de cryptokristallijne kwarts. De macrokistallijne kwart- sen kunnen als individuele kris- tallen worden waargenomen met het blote oog. De cryptokristallijne kwartsen zijn een stuk kleiner en kunnen enkel met de microscoop onderscheiden worden. Pomellato verwerkt o.a. rozenkwarts, limoenkwarts (geelgroen) en rookkwarts (bruin) in de juwelen.

PRASIOLIET heeft een opvallende groene kleur die de steen uitzonderlijk maakt. De steen prasioliet is eigenlijk groene amethist die ontstaat door de verhitting van paarse amethist. Dit kan op een natuurlijke wijze gebeuren door vulkanische activiteiten maar meestal gebeurt dit kunstmatig.

De TOPAAS is genoemd naar het eiland Topasos in de Rode Zee. Deze halfedelsteen heeft een breed spectrum aan kleuren: kleurloos, wit, lichtblauw, lichtgroen, geel, geelachtig bruin of rood. Deze steen wordt gebruikt in juwelen omwille van zijn zichtbare helderheid en kwaliteit.

U kan (een deel van) de collectie van Pomellato hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.