Charmante chronografen

Chronografen, oftewel uurwerken met drie timing-knopjes, zijn hot en happening.  Verschillende merken tilden hun chronografen afgelopen jaar naar een hoger niveau door hen een grondige make-over te geven. Van nieuwe wijzerplaten en nieuwe binnenwerken tot gelimiteerde edities (waarbij snel zijn de boodschap is!), de doorgewinterde horlogeliefhebber werd op zijn wenken bediend met originele (her-)lanceringen. We stellen graag enkele opvallende ‘renewed kids on the block’ aan u voor.

Omega Speedmaster

De iconische Omega Speedmaster Professional Moonwatch staat ook wel bekend als het eerste uurwerk dat ooit op de maan kwam. Afgelopen jaar deed de bekende horlogemaker een herlancering van zijn meesterstuk. Het uurwerk blijft manueel opwindbaar, zonder automaat dus, en in twee versies verkrijgbaar: met plexiglas of met saffierglas en transparante kast. Wat er wel veranderd is? Het kaliber! Het model wordt aangedreven door het Omega co-axial binnenwerk met kaliber 3861. Hierdoor is het horloge bestand tegen magnetische velden tot 15.000 Gauss. Daarmee voldoet het uurwerk aan de hoogste normen van precisie, chronometrische prestaties en magnetische weerstand in de horloge-industrie. Tenslotte kreeg het uurwerk een fijner geschakelde armband. Toch niet zo’n fan van schakels? U kunt ook kiezen voor een lederen of nylon variant. De verschillende Nato straps zijn een leuk extraatje voor degenen die houden van wat variatie aan hun pols!

Tudor Black Bay chrono

Hier hebben we lang op gewacht. Tudor, de broer van Rolex, brengt eindelijk een nieuwe stalen chronograaf uit. En wat voor één! Ter ere van het 50-jarig bestaan van zijn chronografen, wordt de Black Bay geherlanceerd met twee contrasterende wijzerplaten, ook bekend als een ‘panda’ uitvoering. Als u naar de wijzerplaat kijkt, begrijpt u meteen vanwaar die benaming komt. Het uurwerk heeft zes verschillende varianten. U heeft de keuze tussen een zwarte wijzerplaat met witte subdials en het omgekeerde: een witte wijzerplaat met zwarte subdials. Ook heeft u de vrijheid om te gaan voor een stalen, jacquard gewoven of lederen band. Het uurwerk heeft een 41 millimeter stalen kast en een zelfopwindbaar manufactuur kaliber.

Rolex Daytona met meteoriet wijzerplaat

De wijzerplaat van de Rolex Daytona in 18 kt goud (geel, Everose en wit) werd vervaardigd uit een wel heel bijzonder materiaal: meteoriet. Hiermee heeft Rolex de wijzerplaat verheven tot een waar ‘gezicht’, met veranderende gelaatstrekken. Wanneer ze gekust wordt door invallend licht, komt de wijzerplaat tot leven. Ze straalt kracht en vitaliteit uit. Terecht, want haar energie heeft letterlijk door tijd en ruimte gereisd. De patronen van deze kostbare grondstof werden gevormd terwijl het hart van de asteroïde langzaam afkoelde op zijn reis door de kosmos – een proces dat miljoenen jaren duurt. Iets zegt ons dat het hart van degene die zo’n kostbaar intergalactisch uurwerk krijgt, niet meteen hetzelfde zal doen.

De Mille Miglia Race Edition 2021van Chopard

Sinds 1988 is Chopard de officiële tijdwaarnemer en partner van de 1000 Miglia, een oldtimer autorace in het Italiaanse Brescia. Het merk brengt elk jaar nieuwe modellen uit om die samenwerking te vieren. Ter ere van het 34e opeenvolgende jaar vol toewijding, brengt Chopard twee gelimiteerde versies uit van de Mille Miglia Race Edition-chronograaf. Enerzijds een oplage van 1.000 stuks in roestvrij staal en anderzijds 250 stuks in tweekleurig staal en ethisch roségoud. Net als de prachtige historische racewagens, brengen de contouren van de Chopard Mille Miglia 2021 Race Edition de geest van de klassieke autorally naar de pols. Het uurwerk heeft een grijze wijzerplaat met rode accenten. Om in de sfeer van de race te blijven, werd de grote 44 millimeter kast uitgerust met een tachymeterring en chronograafknoppen in pistonstijl. Een knap staaltje klassieke klasse.

Longines Avigation BigEye

Gedurende haar rijke geschiedenis heeft Longines stukken gemaakt die de tand des tijds goed hebben doorstaan. De Longines Avigation BigEye, een heruitgave van een ontwerp uit de jaren ‘30, is nu verkrijgbaar in titanium met een petroleumblauwe wijzerplaat. Het uurwerk sluit aan bij de traditie van pilotenhorloges dankzij de grote, duidelijke wijzerplaat en de extra grote 30-minutenteller. Aangedreven door een exclusief chronograaf uurwerk – uitgerust met een siliconen balansveer – getuigt het van grote precisie en betrouwbaarheid.