De Black Bay Fifty-Eight: een hommage aan het verleden

Tudor lanceerde in 2018 het eerste Heritage Black Bay Fifty-Eight model als eerbetoon aan het originele ‘Big Crown’ duikhorloge uit 1958. Al snel werd het een succesverhaal. Vorig jaar verraste het merk horlogefanaten over de hele wereld met de uitgave van een Navy Blue versie van het uurwerk. Dit jaar ging Tudor nog een stap verder door maar liefst drie nieuwe uitvoeringen te lanceren: de Bronze, de gouden 18K en de zilveren 925. Maar wat maakt de Black Bay Fifty-Eight nu zo populair?

Vintage is hip

Tegenwoordig kiezen meerdere merken ervoor om hun vroegere modellen in een modern jasje te steken. Terecht, want de iconische uurwerken zijn enorm gegeerd én de technologie gaat steeds verder, logisch dus dat die kansen benut worden. Zo deed Tudor dat ook voor zijn Black Bay Fifty-Eight. Het horloge is geïnspireerd op de eerste modellen duikhorloges die het merk in de jaren vijftig uitbracht. Revolutionair was destijds hun waterdichtheid tot maar liefst 200 meter diep. De Big Crown, een horloge dat bekend was om zijn – zoals de naam al verklapt – grote opwindkroon, ligt aan de basis van de moderne Tudor Black Bay Fifty-Eight.

Geliefd bij kenners

Dragers van het uurwerk vermelden steevast als pluspunt de diameter van de kast: 39 mm. Het compacte design maakt het horloge niet alleen geschikt voor slanke polsen, maar verleent het ook zijn retrolook. Het ontbreken van een kroonbescherming zorgt dan weer voor zuivere lijnen en een mooie ronde kast. De eenvoud van het horloge is dus dé grote troef. Datumaanduiding? Niks van. De wijzerplaat vertelt enkel hoe laat het is, maar doet dat wel duidelijk, want de wijzers dragen de bekende ‘snowflakes’. Dit zijn de hoekige details die u zowel op de seconden- als uurindex terugvindt. Qua kaliber scoort de Black Bay Fifty-Eight ook goed: met respectievelijk het Tudor Manifactuur kaliber MT 5400 en MT 5402, is het horloge ook meteen COSC-chronometer gecertificeerd. De niet-magnetische silicium balansveer zorgt voor een gangreserve van 70 uur. U kunt uw horloge dus gerust een weekendje ‘off duty’ laten, zonder dat u het op maandag terug moet instellen.

Draag de Black Bay Fifty-Eight zoals u dat wil

U krijgt verschillende mogelijkheden gepresenteerd om het horloge te dragen. Zo kunt u onder andere kiezen voor een geklonken band met gepolijste en gesatineerde afwerking. Nieuw hierbij is de verbeterde sluiting. Het T-fit systeem laat u toe de band aan te passen tot 8 mm. Of u kunt kiezen voor een lederen of ‘soft touch’ band. Mag het iets meer casual? Dan is er de textiel versie. Al is dit misschien een understatement, want dit materiaal is enorm stevig. Deze bandjes worden namelijk op de traditionele ‘jacquard’ wijze gemaakt door een honderdvijftig jaar oud familiebedrijf uit de buurt van Saint-Etienne, Frankrijk.

Drie premières in één klap

Tudor lanceerde dit jaar drie opvallende ‘eerste keren’. Zo is de bronzen versie het allereerste Tudor horloge dat volledig in brons werd uitgevoerd. De materiaalkeuze is trouwens een knipoog naar de oude scheepselementen en het duikersmateriaal van weleer. Doordat brons een materiaal is dat nogal gevoelig is aan omgevingsinvloeden, werd dit eerst uitvoerig getest. Het bronzen horloge zal gaandeweg ietwat verkleuren, maar op een goede manier: het geeft het horloge een uniek karakter.

Een tweede mijlpaal is het uitvoeren van een Black Bay Fifty-Eight in 18 karaat geelgoud. Een gedurfde zet, maar zeg nu zelf: de combinatie van de gouden kast met de groene wijzerplaat doet toch watertanden? Tenslotte was het ook de eerste keer dat Tudor een duikhorloge in zilver uitbracht. De combinatie met de taupe wijzerplaat is ideaal voor de sportieveling die houdt van een vlot en toegankelijk horloge.

Deze drie oplages bewijzen dat het succesverhaal van de Black Bay Fifty-Eight nog lang niet is uitgeschreven. Verzamelaars speculeren dan ook druk over de volgende zet van het merk. Want de subtiele nieuwigheden zouden inderdaad wel eens een veelbelovend voorteken kunnen zijn. Wij houden u sowieso op de hoogte.

Bezoek één van onze winkels om de Tudor collecties te ontdekken.