De creatiecyclus van Odrie’s juwelen: Van idee tot schittering

Heb je je ooit afgevraagd hoe een juweelstuk, zo verfijnd en elegant, bij de juwelier terechtkomt? Neem met ons een meeslepende reis door het ontwerp- en productieproces van Odrie’s juwelen, vervaardigd uit labgrown diamanten en 18 karaat gerecycleerd goud.

De geboorte van het idee

Achter deze creaties schuilt een diepe bron van inspiratie. De ontwerpers van Odrie laten zich leiden door de laatste trends, maar gaan verder dan alleen het juweliersvakgebied. Architectuur, cultuur, kunst en de overweldigende natuur dienen als rijke inspiratiebronnen. Zelfs de alledaagse omgeving biedt een schat aan ideeën, waarbij schoonheid in al haar vormen wordt omarmd.

Met deze inspiratie als kompas begint de ontwerpfase. Schetsen worden tot leven gebracht op de meest onverwachte momenten – een creatieve zondagnamiddag, een ongepland moment op de trein, een flits van inspiratie bij de ochtendkoffie. Creatieve visies krijgen tastbare vorm, waarbij elk lijntje en elke curve doordacht worden om bij te dragen aan de essentie van het ontwerp. Elk juweel is een werk van precisie, waarbij elk aspect zorgvuldig wordt overwogen om ervoor te zorgen dat de diamanten naadloos in het ontwerp passen.

Odrie heeft tot nu toe drie unieke collecties geïntroduceerd: Bright World, Meet Me in Paris en Dreaming of Riads. De Bright World collectie belichaamt tijdloze elegantie, harmonie en toewijding, en bevat onder andere een hele reeks aan basisstukken, musthaves en verlovings- en trouwringen. De Meet Me in Paris en Dreaming of Riads collecties daarentegen zijn geïnspireerd op de karaktervolle steden Parijs en Marrakesh. De modellen van de eerste collectie symboliseren de fonkelende lichtjes, die zo karakteriserend zijn voor Parijs, in de vorm van dansende diamanten. Ze weerspiegelen uitstraling, luxe en cultuur. De tweede collectie is een samensmelting van karakter en durf, met een vleugje asymmetrie en een tijdloze charme die doet denken aan de levendige Marokkaanse riads, souks en smalle straatjes.

Van idee tot werkelijkheid door ambacht en expertise

Na de schetsfase wordt het eerste fysieke exemplaar besteld bij een ambachtelijke goudsmid in Valenza, Italië, bekend om zijn rijke goudsmeedtraditie. Labgrown diamanten van Antwerpen worden zorgvuldig geselecteerd en naar de goudsmid gestuurd.

In het atelier van de goudsmid komt het juweel tot leven. Elk teamlid draagt bij aan het gecompliceerde productieproces met zijn gespecialiseerde vaardigheden. Van het 3D-ontwerp tot het gieten van het goud, elke stap vereist nauwgezetheid en toewijding.

Het proces vangt aan met de omzetting van de gedetailleerde schetsen van Odrie naar digitale 3D-ontwerpen. Dit biedt de mogelijkheid om de precisie en kwaliteit verder te verfijnen. Vervolgens wordt een wassen model gecreëerd van het ontwerp.

Het wassen model wordt bevestigd aan een wassen cilinder, bekend als de “boom”. Een hoogwaardige gipsmengeling wordt over de boom gegoten om de gietvorm te creëren. Na verhitting in een oven smelt de was, waardoor de holte van de boom overblijft als een verharde gietvorm. Gesmolten goud wordt in een gietmachine in de vorm gegoten. Na uitharding wordt het geheel uit de machine verwijderd en in water gekoeld, waardoor het vers gegoten juweel tevoorschijn komt.

Nu we het ruwe juweel hebben, wordt de gietlaag verwijderd door het juweel te gaan vijlen en schuren. Vervolgens wordt een polijstmachine gebruikt om het oppervlak glad te maken. Nadien kan de goudsmid beginnen afwerken en het juweel een specifieke textuur geven.

Vervolgens volgt de assemblage waar nodig. Diverse componenten worden samengevoegd met behulp van soldeertechnieken om het uiteindelijke model te verkrijgen. Het model wordt vervolgens gepolijst en de labgrown diamanten worden in het sieraad gezet. De laatste polijstbeurt geeft het juweel een prachtige glans en rhodiumplating wordt toegepast op de juwelen in witgoud om ze hun uiteindelijke kleur te geven.

Ten slotte ondergaat elk juweel een strenge kwaliteitscontrole om te garanderen dat het aan alle eisen en normen voldoet. Na goedkeuring wordt het stuk teruggestuurd naar Odrie. De ontwerpers van Odrie evalueren het model en geven waar nodig laatste wijzigingen door aan de goudsmid.

Het ontwerp komt tot leven

Elk detail vertelt een verhaal van creativiteit en toewijding. Met uiterste precisie en vakmanschap worden de ruwe materialen omgetoverd tot verfijnde juwelen die de signatuur van Odrie dragen.

Ontdek de juwelen van Odrie hier.