Het verhaal van de Omega Speedmaster Moonwatch

21 juli 1969 was een dag om nooit te vergeten in België. Eddy Merckx won zijn eerste Tour, iedereen had een vrije dag en Neil Armstrong en Buzz Aldrin waren op de maan geland. In Amerika was de vreugde uiteraard nog groter, nu de eigen vlag als eerste op een ander hemellichaam was geplant. De bemanningsleden van Apollo 11 verwierven heldenstatus.

Voor de toen achtjarige George Clooney betekende de maanlanding een mijlpaal in zijn leven. Hij bekeek ze samen met zijn vader, die zijn arm om hem heen had geslagen. Een arm waaraan hetzelfde horloge blonk dat Buzz Aldrin op dat eigenste ogenblik aan de pols droeg tijdens zijn wandeling op de maan: de Omega Speedmaster Moonwatch. “What else?” “Iedereen associeerde Omega toen al met het Space Program van NASA”, weet Clooney. “Alle kids wisten dat de astronauten een Speedmaster Moonwatch droegen.”

Bij NASA waren ze al sinds 1964 op zoek naar een chronograaf die de loodzware testen kon doorstaan waaraan alle hardware die meeging in de ruimte moest worden onderworpen. De Omega Speedmaster was het enige polshorloge dat aan de hoge eisen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie voldeed.

Het mechanische uurwerk met chronograaf werd in 1957, precies 60 jaar geleden dus, door Omega ontworpen, oorspronkelijk voor racepiloten. Vandaar ook de naam Speedmaster. Het werd onmiddellijk een gigantisch succes. Het was gebouwd om de meest intense trillingen en schokken te weerstaan, zonder van de precieze tijd af te wijken. Dankzij de tachymeter op de kroon konden de racepiloten hun rondes makkelijker tellen dan ooit tevoren. De Speedmaster luidde een nieuw tijdperk in voor het polshorloge, zowel op het gebied van design als op het vlak van duurzaamheid en functionaliteit.

Het was dan ook niet meer dan normaal dat dit revolutionaire uurwerk door NASA werd uitgekozen om van dan af aan te prijken aan de pols van elke astronaut in het Apollo-programma. In 1970 redde dit Omega-boegbeeld bovendien het hachje van de 3 astronauten tijdens de bijna faliekant afgelopen Apollo 13-missie. De Speedmaster Moonwatch wordt ook vandaag nog door ruimtevaarders gedragen. Het uurwerk maakt officieel deel uit van de uitrusting van het International Space Station. En dan bedoelen we exact hetzelfde horloge. Het binnenwerk is voor geen millimeter veranderd op al die jaren tijd, wat wil zeggen dat het vervaardigen van het mythische uurwerk ook vandaag nog even complex blijft als 60 jaar geleden. Het duurt veertien maanden om al de afzonderlijke componenten te verzamelen en klaar te maken voor samenstelling. En alleen al om de basisplaat ineen te zetten zijn er tachtig handmatige operaties nodig. De menselijke hand is nog steeds even essentieel als bij de oorspronkelijke lancering van de Speedmaster Moonwatch.

Ook op andere gebieden schreef het Omega-wonderkind geschiedenis. Bijvoorbeeld als navigatie-instrument voor wetenschappers op zoek naar antwoorden hier op aarde. Zo gebruikte Ralph Plaisted in 1968 de Speedmaster in combinatie met zijn sextant om de exacte locatie van de geografische noordpool vast te leggen en was het ook dankzij dit precisie-uurwerk dat de Chinese onderzoeker Wong How Man in 1985 de verborgen bron vond van de Jangtse-rivier en deze geografisch kon vastleggen.

George Clooney koestert het horloge van zijn vader, dat hij dagelijks rond zijn pols draagt. “Toen hij hoorde dat ik samenwerkte met Omega, haalde hij het voor me van de zolder en gaf het mij cadeau. Het had twintig jaar lang stilgestaan, maar toch werkte het nog perfect.”

Voor Clooney is en blijft de Speedmaster, die voor hem verweven blijft met de ruimtevaart, een symbool van optimisme en vooruitgang. “Het horloge vormt een symbool van een tijdperk van uitdagingen. In heel de wereld waren de mensen ervan overtuigd dat alles alleen nog maar beter kon. We waren er zeker van dat we ooit naar de sterren zouden kunnen. Er waren geen grotere helden dan de astronauten.” De superster is ervan overtuigd dat we vandaag een tijdperk beleven waarin we weer grote uitdagingen nodig hebben om technische hoogstandjes te kunnen verwezenlijken. “Ik ben zeker dat dit opnieuw gaat gebeuren”, zegt hij. “Ik mag alleen maar hopen dat het even productief en opwindend zal worden als indertijd.” Ondertussen koestert Clooney zijn polshorloge. En gelijk heeft hij. Als we een ding kunnen leren uit de geschiedenis van de Speedmaster, is het immers dat met de juiste instrumenten in handen, je elke uitdaging aankan!

U kan (een deel van) de collectie van Omega hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.