Hoe uw gouden en platina juwelen onderhouden?

Het dragen van uw juwelen

U kan best uw juwelen uitdoen tijdens het sporten, het slapen gaan, het tuinieren, wanneer u uw handen wast (let ook op met de afvoer!), wanneer u een douche of bad neemt en wanneer u zware voorwerpen tilt.

Ook raden we af om verschillende ringen aan eenzelfde vinger te dragen tenzij deze ringen ervoor gemaakt zijn om samen gedragen te worden (denk aan de ringen van Pomellato en Ole Lynggaard). Bij het dragen van een armband en een uurwerk aan eenzelfde arm moet u er ook rekening mee houden dat deze tegen elkaar kunnen botsen waardoor er krasjes kunnen ontstaan.

De juwelen van de m’ama non m’ama collectie van Pomellato mogen wel samen worden gedragen.

Het opbergen van uw juwelen

Wanneer u uw juwelen uitdoet, bergt u ze best op in een doosje, een fluwelen zakje of een juwelenkistje. Indien u meerdere juwelen bezit is het belangrijk om ervoor te zorgen ze elkaar niet kunnen bekrassen. Een diamant is het hardste materiaal en kan een andere diamant of edelsteen bekrassen. Leg deze dus nooit samen!

Bij het opbergen van een halsketting kan u deze best sluiten. Zo vermijdt u dat er een knoop in de ketting komt.

Witgouden ringen van de eigen collectie van juwelier Orye.

Het poetsen van uw juwelen

U kan altijd uw juwelen zelf poetsen met lauw water, zeep en een zachte borstel. Voorts is het belangrijk om de zeep achteraf goed af te spoelen. Vermijd ten alle tijden een harde borstel die de juwelen zou kunnen beschadigen. Wrijf de juwelen tenslotte droog met een propere zachte doek.

Het onderhoud van gouden en platina juwelen

Na verloop van tijd verliezen juwelen hun glans en worden ze mat. Gewoon poetsen of opblinken met een doekje is dan niet genoeg. Het polijsten van juwelen laat ons toe uw juwelen in goud of in platina nieuw leven in te blazen door krassen te verwijderen en de juwelen opnieuw glanzend te maken. Dit kan u niet zelf doen maar gebeurt in het atelier. Om de hoeveel tijd u uw juwelen moet laten polijsten is afhankelijk van hoe vaak u uw juwelen draagt en is afhankelijk van de wrijving.

Wist je dat…

Gouden juwelen zijn nooit gemaakt uit enkel en alleen goud. Het is namelijk zo dat goud in zijn zuiverste vorm te zacht is om te worden gebruikt. Daarom wordt steeds een legering met andere metalen gebruikt voor juwelen. In België worden de meeste juwelen vervaardigd in 18ct goud. Dit betekent dat de legering voor 75% bestaat uit puur goud en voor 25% uit andere metalen.

Witgoud is een legering die bestaat uit goud, zilver en palladium. Vroeger werd voor de legering van witgoud nikkel gebruikt. Omwille van de nikkelallergieën werd het gebruik van nikkel in juwelen verboden en vervangen door zilver en palladium. Een witgouden legering is daarom nooit zuiver wit maar eerder een grijs-wit. Om een mooie witte kleur te verkrijgen wordt het juweel voorzien van een laag rhodium. Na verloop van tijd kan deze rhodiumlaag afslijten waardoor de gele kleur terug zichtbaar wordt. Afhankelijk van hoe vaak het juweel wordt gedragen en afhankelijk van de wrijving zal het witgouden juweel onderhevig zijn aan verkleuring. Juwelen als ringen en armbanden hebben meer last van wrijving dan oorbellen en kettingen en hebben daarom vaker een onderhoudsbeurt nodig.

Witgouden en rozegouden armband van de eigen collectie van juwelier Orye.

De door ons aangeboden services

U bent steeds welkom in onze juwelierszaak voor het oppoetsen, polijsten en rodineren van uw juwelen. Wij beschikken over de nodige kennis en expertise en uiteraard het juiste materiaal om uw juwelen er als nieuw te laten uitzien.

Voorts kunnen we in onze zaak ook de zettingen van uw stenen nakijken. We raden sterk aan de zettingen van uw stenen jaarlijks te laten controleren. Indien u uw juweel laat vallen, is het best om zo snel mogelijk langs te komen zodat wij de zettingen kunnen nagaan. Op deze manier vermijdt u het verlies van een steen.