It’s complicated

Complicatie is de benaming van elke extra functie die een uurwerk bezit naast het aflezen van uren en minuten. Complicaties maken een uurwerk speciaal en onderscheiden echt vakmanschap van de massaproductie.

Datum is één van de meest voorkomende complicaties omdat vele mensen naast het aflezen van de tijd ook graag de datum willen weten. In dit artikel gaan we dieper in op enkele complicaties.

De GMT-functie

De GMT-functie is een functie die wordt aangegeven door een extra wijzer op de wijzerplaat en daarmee een tweede tijdzone aangeeft. Met deze wijzer geeft het uurwerk de exacte tijd aan van een bepaalde stad in een andere tijdzone. Deze functie is erg populair bij mensen die veel reizen en piloten.

De Longines Conquest V.H.P. met GMT-functie Prijs = 1.290 euro

 

Maanfase

De uurwerken met maanfase geven op hun wijzerplaat de verschillende maanstanden weer (nieuwe maan, eerste kwartier, volle maan, laatste kwartier). Bij eenvoudige uurwerken met maanfase wordt de schijf met twee manen aangedreven door een wiel met 59 tanden; een vinger die elke 24 uur het wiel een tandje hoger duwt. De maanfase kan in sommige gevallen ook met een hand worden aangegeven.

Arceau met maanfase van Hermès Prijs = 6500 euro

Chronograaf

Chronograaf is een uurwerk met een tijdteller die het mogelijk maakt om onafhankelijk van de tijdsaanduiding, tijdsintervallen te meten en weer te geven.  De knoppen of pushers worden gebruikt voor het starten, stoppen en resetten van de chrono. U moet wel opletten dat u het woord chronograaf en chronometer niet door elkaar haalt. Chronometer is namelijk de benaming die een uurwerk krijgt als ze voldoet aan de standaard van nauwkeurigheid zoals deze is opgesteld door het Controle Officiel Suisse des Chronomètres.

Mille Miglia 2020 race edition met chronograaf van Chopard Prijs = 6.670 euro

Jaarkalender  

Horloges met een eenvoudige jaarkalender of een jaarkalender zijn horloges die zijn uitgerust met een mechanisme dat de datum, de dag van de week en de maand weergeeft, rekening houdend met het aantal dagen daarvan (30 of 31 dagen).

De Sky-Dweller met jaarkalender van Rolex Prijs = 38.000 euro

Power reserve indicator

De gangreserve van een horloge is te vergelijken met een brandstofmeter op het dashboard van een auto. Het is namelijk de resterende tijd dat een mechanisch horloge loopt zonder het te dragen. Het uurwerk kan terug worden opgeladen door het handmatig op te winden of door het actief te dragen.

De North Flag van Tudor met Power Reserve IndicatorPrijs = 3.620 euro