Messika, uitmuntendheid voor diamanten creaties

Messika is een Frans juwelenhuis dat in 2005 werd opgericht door Valerie Messika, de dochter van een erkend diamanthandelaar. Het merk is gekend om haar diamanten juwelen die een tijdloos design hebben met een moderne touch. De juwelen zijn licht en aangenaam om te dragen. Ze maken onderdeel uit van onze dagdagelijkse outfit en zijn een manier om onszelf uit te drukken.

Van ontwerp tot zetting

Om een juweel te maken, moet een intensief productieproces doorlopen worden. In dit artikel legt Messika uit hoe je een juweel maakt en wat er allemaal bij komt kijken.

De eerste fase wordt ‘gouache’ genoemd. Het is de creatieve fase, waarin er wordt nagedacht over hoe inspiratie en schoonheid omgezet kunnen worden naar realiteit. Er worden zo’n honderd schetsen gemaakt van het ontwerp dat ze in gedachten hebben. Nadat een expert de gouache heeft getekend, waarbij het ontwerp tot leven komt en alle details uitgedacht zijn, wordt het ontwerp goedgekeurd voor modellering en kan men overgaan tot de productie van het juweel.

Er volgt een moeilijke fase van overleg en onderzoek in de workshop. Verschillende testonderdelen en modellen worden gecreëerd. De testonderdelen zullen de structuur van het juweel vormen. Om tot de creatie te komen die ze voor ogen hebben, wordt er gespeeld met de onderdelen.

In de volgende fase wordt het geheel zorgvuldig vastgezet in het huisatelier van Messika. De structuur wordt vast gesoldeerd zodat het geheel flexibel kan bewegen maar toch op zijn plaats blijft. De perfect gesneden stenen worden aan de structuur toegevoegd. Door de verfijnde werkmethode en expertise wordt het onmogelijke waargemaakt.

Nu is het tijd om het juweel te polijsten. Dit wordt uitgevoerd in verschillende fasen en wordt ook na de zetting voortgezet. Meer dan 50 uren worden besteed aan het polijsten van het juweel zodat het eindresultaat optimaal is. Bij verkoop blinkt het juweel als een spiegel!

De laatste fase is de zetting van de diamanten. Dit delicate proces wordt meermaals herhaald zodat elk juweel een uniek karakter krijgt. Verschillende technieken worden aangewend om de schoonheid van de diamanten te verbeteren en de zuiverheid van hun schittering te intensiveren.

Collecties in de kijker

De Move collectie wordt gekenmerkt door drie bewegende diamanten. Deze symboliseren de liefde van gisteren, de liefde van vandaag en de liefde van morgen.

 

De My Twin is een collectie waarbij diamanten met verschillende slijpwijzen (briljant, emerald en peer) worden samengebracht in één design. De collectie symboliseert de onzichtbare schakel die ons verenigt.

Let’s talk diamonds

U heeft vast en zeker al van de 4C’s van de diamant gehoord. Maar wat betekenen deze nu juist

De vier C’s beter bekend als Carat (=karaat of gewicht), Clarity (=zuiverheid), Color (= kleur) en Cut (=slijpsel of slijpkwaliteit) zijn de vier factoren die de prijs en het uiterlijk van een diamant bepalen.

Het gewicht van een diamant wordt aangegeven door de eenheid ‘karaat’. Eén karaat komt overeen met 200 milligram of 0,2 gram. Een diamant van 5 karaat is dus gelijk aan 1 gram. Grotere diamanten komen minder  vaak voor dan kleinere diamanten waardoor de prijs van een diamant exponentieel toeneemt met het gewicht.

De zuiverheid of helderheid wordt bepaald door de waarneembaarheid, het aantal en de grootte van onzuiverheden. Tijdens het vormingsproces van de diamant ontstaan deze onzuiverheden of insluitsels. Diamanten die zuiverder zijn, glinsteren meer en zijn hierdoor meer gegeerd en duurder.

De kleur wordt uitgedrukt aan de hand van de GIA kleurschaal. Kleurloze diamanten krijgen kleurgraad D terwijl gele diamanten kleurgraad Z krijgen. Diamanten met een kleurgraad tussen D en I zijn zo goed als kleurloos. Dit wil zeggen dat de kleur niet waarneembaar is met het blote oog. Kleurloze diamanten zijn erg zeldzaam waardoor de prijs toeneemt.

Diamanten worden in verschillende vormen geslepen. De meest gekende vorm is briljant. Hiernaast bestaan er ook nog andere slijpvormen zoals prinses, markies, ovaal, hart, peer, smaragd en  cushion. Cut verwijst echter niet enkel naar slijpvorm maar naar slijpsel of de slijpkwaliteit. Deze worden bepaald door de proporties, de symmetrie en het polijsten van de diamant. Een goedgeslepen briljant telt 57 facetten of vlakken. Het licht dat invalt op de steen wordt weerkaatst waardoor de diamant een optimale schittering heeft.

U kan (een deel van) de collectie van Messika hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.