Omega: van start tot finish

OMEGA viert zijn 86ste verjaardag als officiële tijdwaarnemer van de Olympische Spelen. Een puike prestatie die het merk extra in de verf zet met een aantal limited editions.

Het Nieuwe Verbond

De eerste OMEGA split-second chronografen voor de officiële tijdwaarneming arriveerden voor de Olympische Spelen van 1932. Die werd gehouden in het Memorial Coliseum in Los Angeles, dat voor de gelegenheid vergroot werd tot honderdvijfduizend toeschouwersplaatsen. Het moest de meest prestigieuze spelen ooit worden. De editie vond plaats in de achtertuin van Hollywood en heel wat filmsterren, waaronder Cary Grant, Douglas Fairbanks, Joan Crawford en ook Johnny Weissmuller, kwamen dan ook langs. Het was de ideale setting voor OMEGA om zijn intrede te maken. Technisch sportdirecteur William Henry prees het merk: “It is impossible to contemplate the wonderfully successful Olympic Games without recognizing the part played by Omega in this great international event.”. Een samenwerkingsverbond was geboren!

Ook tijdens de Olympische Spelen van 1936 was OMEGA er opnieuw bij. Dit was de editie waarin de topatleet Jesse Owens zegevierde en hij voor de Verenigde Staten vier gouden medailles wist te bemachtigen. Door de eerste kennismaking met een foto-elektrische cel voor de tijdwaarneming tijdens de Olympische Zomerspelen in Londen en Winterspelen is St. Moritz, werd 1948 een memorabel jaar voor OMEGA.

Elektronisch Gemeten Tijdwaarneming

De jaren vijftig kondigden het tijdperk van de elektronische toestellen aan. Tijdens de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki maakte OMEGA voor het eerst gebruik van de OMEGA Time Recorder. Deze tijdswaarnemer maakte het mogelijk om elektronisch gemeten resultaten ook effectief af te drukken. Dat leverde hen het prestigieuze Croix du Mérite Olympique op. De officiële tijden op de Spelen konden vanaf dan tot op één honderdste seconde nauwkeurig worden opgemeten. Tijdens de Olympische Spelen van 1964 introduceerde OMEGA in het Oostenrijkse Innsbruck de Omegascope. De Omegascope laat toe om de tijdmeting in real time onderaan een televisiescherm te vertonen. Het was een volledig nieuw systeem, dat de Olympische Spelen van Innsbruck de eerste volledig elektronisch gemeten Spelen maakte.

De Mijlpaal

Een absolute mijlpaal op het vlak van tijdmeting was het gebruik van touchpads in het Olympische zwembad tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Mexico-Stad. Touchpads zijn platen met ingebouwde sensoren die worden bevestigd aan de rand van het zwembad. Op het ogenblik dat de zwemmers de finish bereiken, dienen ze hun touchpad aan te raken en  stopt hun tijd met lopen. Het gebruik van touchpads heeft tijdmeting voor zwemmen geautomatiseerd. Een nieuwe mijlpaal volgde snel met de introductie van de Scan-O-Vision tijdens de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville. Deze nieuwe tijdsmeting van OMEGA bepaalde de tijden van snelschaatsers tot op éénduizendste van een seconde nauwkeurig.

Tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver liet OMEGA opnieuw van zich horen met een futuristisch uitziend, felrood startpistool. Het startpistool was voorzien van een softwaresysteem dat een digitaal geluid genereerde wanneer men het pistool liet afgaan. OMEGA blijft tijdsmetingen steeds verder innoveren op vlak van nauwkeurigheid. In 2012 werd de OMEGA Quantum Timer voorgesteld die tijden kan waarnemen tot op één miljoenste van een seconde. Op tien miljoen seconden heeft de Quantum Timer een maximum variatie van één seconde. Over een knap staaltje technologie gesproken!

Limited Editions 2018

Om de nieuwe Winterspelen in Zuid Korea voor te stellen, is the Omega PyeongChang 2018 Collectie uitgebracht. De horloges zijn gemaakt in vijf kleurvarianten (zwart, blauw, geel, groen en rood), die verwijzen naar de kleuren van de Olympische ringen. De collectie was niet specifiek bedoeld voor de Olympische Spelen van 2018, maar om de 86-jarige geschiedenis van Omega als officiële tijdwaarnemer van de Spelen in de kijker te zetten. Ondanks de subtiele knipogen naar de spelen, zoals het stopwatch-geïnspireerd ontwerp en de vijf ringen onderaan de wijzerplaat, zal deze collectie door haar looks en vormgeving zeker en vast ook liefhebbers aantrekken die niet onmiddellijk voeling hebben met de Olympische Spelen.

Speciaal voor de Spelen van 2018 werden de limited edition Seamaster Planet Ocean 600 M PyeongChang 2018 en de limited edition Seamaster Aqua Terra PyeongChang 2018 voorgesteld. Het eerste horloge van 43,5 mm is ontworpen in de kleuren van de Zuid-Koreaanse vlag met een gepolijste blauwe keramische wijzerplaat. Het heeft een unidirectionele rand met een felrode afwerking voor de eerste vijftien minuten. Het tweede horloge daarentegen is een prachtige model van 41,5 mm uit roestvrij staal. De woorden “PyeongChang 2018” zijn in de vijf kleuren van de Olympische ringen gegraveerd. De gegraveerde “2018” komt perfect overeen met de minuut-aanduiding.

U kan (een deel van) de collectie van Omega hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.