Rolex Daytona het duurste polshorloge ooit

Zopas is de Rolex Daytona van wijlen Paul Newman onder de veilinghamer gegaan bij het Amerikaanse veilinghuis Phillips Bacs & Russo voor een verbluffende 17,75 miljoen dollar. Dat maakt het kostbare kleinood tot het duurste uurwerk ooit.

Eind oktober gebeurde het onwaarschijnlijke: de Rolex Daytona die ooit aan Paul Newman toebehoorde ging onder de veilinghamer in New York City bij Phillips Bacs & Russo en stelde het record van de duurste Rolex verkocht bij veiling ooit meteen scherp. Sterker nog: het is ook het duurste horloge dat ooit werd geveild. 17,75 miljoen euro is alvast een tour de force, te weten dat het vorige record van de duurste Rolex die onder de hamer ging zowat vijf miljoen dollar bedroeg. Dat was een Rolex die ooit toebehoorde aan de laatste keizer van Vietnam.

Meest gegeerde horloge

De ‘Paul Newman’ Daytona wordt zo het meest gegeerde horloge onder verzamelaars. Het is ook een bijzonder Daytona model omdat het zich onderscheidt van andere Daytona modellen door de rechthoekige, lolly-achtige markeringen op de sub-wijzerplaten van het horloge alsook het Art deco lettertype. Wat de ‘Paul Newman’ Daytona verder speciaal maakt, zijn de seconde-markeringen in een contrasterende kleur en de ‘Daytona’ markering boven de onderste sub-wijzerplaat. Die markering zit bij andere Daytona uurwerken immers aan de bovenzijde van de wijzerplaat. Het is een schoolvoorbeeld van hoe het de dingen kan vergaan. Deze Rolex Oyster Cosmograph Daytona werd tussen 1963 en 1970 geproduceerd in zes verschillende versies maar de productie ervan werd uiteindelijk stopgezet.

Geschenk

De Rolex Daytona die Newman bezat, was een geschenk van zijn vrouw Joanne Woodward die op de achterzijde van het horloge ‘drive carefully me’ liet graveren. Qua romantiek kan het alvast tellen maar die romantiek werd dus zopas omgezet in keiharde dollars tijdens een roemruchte veiling in New York City. Paul Newman gaf het horloge tijdens de zomer van 1984 aan James Cox, de voormalige partner (en nu dichte vriend) van zijn dochter Nell. Hoe dat kwam? Tijdens vakanties bracht de vriend van dochter Nell veel tijd door bij de Newmans in Westport, Connecticut. Tijdens één van die vakanties zou Paul Newman aan Cox gevraagd hebben hoe laat het was. Cox die echter geen horloge droeg op dat moment moest het antwoord schuldig blijven waarop Newman zijn Rolex Daytona overhandigde aan Cox met de woorden: “If you remember to wind it, it tells pretty good time.” Cox had op dat ogenblik absoluut geen benul wat voor een stuk hij in handen kreeg. Het was een Rolex Daytona met referentie 6239 waarvan tussen 1963 tot omstreeks 1970 zowat veertienduizend exemplaren werden geproduceerd. De Rolex Daytona die Newman aan Cox gaf had de bijzondere ‘Exotic’-wijzerplaat in zwart, wit en rood, die Rolex uitsluitend voor de Daytona gebruikte. Met die speci eke wijzerplaat zijn trouwens maar een paar duizend exemplaren van de Rolex Daytona gemaakt. De originele roestvrijstalen armband van het kostbare uurwerk werd trouwens vervangen door een dik en breed lederen exemplaar.

Voor het goede doel

De opbrengst van de verkoop van het Rolex ‘Paul Newman’ Daytona uurwerk zullen voor een deel gaan naar de stichting van dochter Nell voor organische voeding en duurzame landbouw. Een ander deel van de opbrengst gaat naar Paul Newmans’ lantropische stichting.

U kan de collectie van Rolex hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.

Maar liefst 54 jaar na de lancering is de Rolex Cosmograph Daytona nog altijd een klassieker. Het is de Rolex waar u bij aankoop het langst zal dienen op te wachten. Het horloge blijft een referentie onder de chronografen en is zeer geliefd bij racepiloten. De stalen versie kost 11.400 euro.