Rolex verlegt de grenzen van precisie

Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, kortweg COSC, is een Zwitserse instantie die de nauwkeurigheid van mechanische horloges op een gestandaardiseerde manier verifieert. Het moet niet gezegd dat de uurwerken van Rolex hoog scoren in de tests die COSC uitvoert. Het merk met het kroontje heeft nu echter ook een eigen intern keuringsproces opgezet dat de lat nog een stuk hoger legt dan de standaard die COSC tot op vandaag voorschrijft.

Officiële tests

Al decennialang onderwerpt Rolex zijn gangwerken aan de onafhankelijke tests van het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres oftewel COSC. In het kort betekent dit dat Rolex zijn gangwerken (zonder kast) overmaakt aan COSC waar ze uitgebreid worden getest op hun nauwkeurigheid. Tijdens de tests mag per dag een maximale afwijking ontstaan van -4/+6 seconden. De test worden gedaan door een tijdmeting op basis van twee onafhankelijke atoomklokken gesynchroniseerd op GPS-tijd. Dat betekent dat het uurwerk op dagbasis maximaal vier seconden mag achterlopen en maximaal zes seconden mag vooruitlopen op de tijd. De uurwerken die de tests passeren, krijgen het COSC Official Certified Chronometer certificaat toegekend. Een absolute standaard voor een hoogkwalitatief uurwerk.

Standaardisatie

Hoe dit officiële keuringsmechanisme het levenslicht zag, is eigenlijk historisch bepaald. In het verleden werden chronometers door horlogemerken vervaardigd om uurwerken met een hoge precisie in de kijker te zetten. Omdat elk merk echter zo zijn eigen manier had om de accuraatheid van hun chronometers te bewijzen, gingen sommige uurwerkmakers het soms al eens niet te nauw nemen om de precisie van hun chronometers te bewijzen. Een gestandaardiseerde manier van meting door een onafhankelijk organisme drong zich daarom al snel op en zo ontstond een officieel keuringsmechanisme, het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, kortweg COSC.

Steeds nauwkeuriger

Bovenop de strenge COSC-criteria heeft Rolex nu echter ook zijn eigen certificatiesysteem ontwikkeld, Superlative Chronometer Certification, waarbij het de nauwkeurigheid van -4/+6 seconden (de COSC-standaard) verscherpt naar -2/+2 seconden. Dat betekent dus een maximale afwijking per dag van twee seconden achter of voor. Het was tijdens Baselworld 2015 dat Rolex dit niveau van accuraatheid voorstelde bij de Rolex Day-Date 40 en op die manier officieel de Rolex Superlative Chronometer Certification introduceerde. De Day-Date 40 luidde dus een nieuwe tijdperk in van nog een stringentere certificatie dan die dewelke Rolex zich tot dan toe had opgelegd. Ondertussen heeft het merk met het kroontje die interne certificatie doorgetrokken naar alle actuele modellen in productie, een heus huzarenstukje. De nieuwe normen die Rolex zichzelf daarbij oplegt zijn niet min. Ze hebben er hun testinfrastructuur alvast volledig moeten voor transformeren. Een testinfrastructuur die naar eigen zeggen veel nauwer aansluit bij hoe een horloge eigenlijk in het dagelijkse leven echt wordt gebruikt en gedragen.

Bijzondere prestatie

Rolex heeft het kwaliteitsproces binnen zijn eigen minutieuze certificatiesysteem volledig geautomatiseerd en dat behelst heel wat elementen waaronder de accuraatheid van de chronometer, waterdichtheid, gangreserve, robuustheid alsook de weerstand tegen bijvoorbeeld magnetisme en schokken. Hoe het ook zij, een uurwerk met COSC-certificaat is sowieso al een hele prestatie om te bekomen. Slechts 3% van de Zwitserse uurwerkproductie krijgt immers een COSC-certificatie toegekend. Alle chronometers van Rolex zijn sowieso COSC-gecertifieerd. Daarbovenop komt nu dus ook de Rolex Superlative Chronometer Certification, een eigen standaard die de COSC-standaard ver overtreft.

U kan (een deel van) de collectie van Rolex hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.