Vakkundig geslepen luxe

We staan er niet altijd bij stil, maar de FLONKERENDE STENEN waarmee we ons zo graag tooien zijn het gevolg van een hele resem chemische reacties. Vaak namen die zelfsmiljoenen jaren tijd in beslag. Geen wonder dat een edelsteen zo kostbaar is. Het vraagt dus heel wat vakmanschap en precisie om hun SCHOONHEID in de verf te zetten met een perfect slijpsel.

De waarde van een edelsteen wordt bepaald aan de hand van de 4 C’s: Carat (karaat), Clarity (zuiverheid), Colour (kleur) en Cut (slijpsel). Enkel over het slijpsel hebben we controle. Daarom is het enorm belangrijk dat dit correct gebeurt, anders verliest de kostbare steen van zijn waarde. De slijpkwaliteit wordt bepaald aan de hand van de lichtweerkaatsing in de steen. Hiervoor wordt rekening gehouden met 3 factoren: de briljante (de weerkaatsing van wit licht aan de oppervlakte), het vuur (de verschillende kleuren die verschijnen in de steen) en de schittering (de flitsen die je ziet bij beweging). Uiteraard zijn er enorm veel slijpmogelijkheden. Hieronder vind je een overzicht van de meest gangbare slijpvormen.

Briljant

De meest voorkomende slijpvorm. De 57 facetten zorgen ervoor dat maar liefst 70% van het invallende licht wordt teruggekaatst aan de bovenkant van de diamant. Dit geeft een prachtige schittering. Deze vorm wordt ook wel eens de ‘ronde diamant’ genoemd.

Prinses of barones

Dit slijpsel is vierkant van vorm en heeft 76 facetten. Hierdoor is de schittering nog groter dan die van het briljant slijpsel. De vierkant geslepen edelsteen heeft ook een iets modernere look.

Baguette

Het baguette slijpsel heeft 14 facetten en is langwerpig met rechte hoeken. Doordat dit slijpsel minder facetten heeft, wordt het vaker gebruikt in combinatie met grotere ‘hoofdstenen’. De combinatie van beide slijpsels zet de vorm van de baguette nog eens extra in de verf.

Hartvorm

Een edelsteen die in hartvorm is geslepen, heeft 59 facetten. Als je het hart zou splitsen, lijkt het alsof het twee in peervorm geslepen diamanten bevat.

Markies of navette

Het markies-slijpsel is een variant op de briljantvorm en ziet er puntig ovaal uit. Het verhaal gaat dat deze vorm werd uitgevonden in opdracht van de Franse koning Lodewijk de XVe. Hij wilde een steen die op de lippen van zijn geliefde leek, de marquise de Pompadour. Dit slijpsel is vooral populair voor gekleurde diamanten, hoewel het ook bij kleurloze diamanten voorkomt. Door deze vorm lijken de vingers van de draagster slanker.

Emerald

Dit is de oudste vorm van edelsteenslijpen. Een emerald diamant heeft een rechthoekige slijpvorm, waarbij zowel het paviljoen (de onderkant) als de hoekpunten zijn afgeslepen. De naam komt van de groene, zachte emerald (smaragd). Dit slijpsel wordt dan ook vaak gebruikt voor dit soort stenen. Vooral de onderkant met rechthoekig geslepen zijden geeft een prachtige schittering.

Peer, pearl drop, pendeloque, traan of regendruppel

Veel benamingen voor een populaire slijpvorm. Deze combinatie van het briljant slijpsel en het marquise slijpsel heeft 58 facetten. Deze vorm kan in verschillende ratios worden geslepen, met een kortere of bredere ronde kant. De peer wordt vaak gebruikt in oorbellen en colliers.

Ovaal

Dit slijpsel heeft 58 facetten, waarvan 8 facetten op de kroon en 4 tot 8 facetten op het paviljoen van de edelsteen. De diamantslijper beslist hoe de facetten toegepast worden: groot, klein, kort of lang. Die keuzes hebben allemaal hun eigen invloed op de schittering en reflectie.

Cushion, bolsjewiek of oude mijn

Dit slijpsel werd in de 18e eeuw ontwikkeld. Zoals de naam al doet vermoeden lijkt het op een kussentje. Deze slijpvorm wordt in grote facetten geslepen en kan zowel vierkante als rechthoekige afmetingen hebben. Een vorm die graag gedragen wordt door vrouwen die er elegant en gracieus willen uitzien.

Zoals je ziet schuilen er heel wat geheimen achter de flonkerende steen aan je vinger. Wil je graag meer weten over de verschillende slijpvormen en hun eigenschappen? Kom dan gerust eens langs. We laten je met plezier kennismaken met alle mogelijke vormen en maten.

 

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.