Verken de uithoeken van de wereld
De letters van Rolex zitten waarschijnlijk niet toevallig in het woord ‘exploreren’. Want het merk is sinds jaar en dag onlosmakelijk verbonden met expedities. Al in 1930 voorzag Rolex de avonturiers van die tijd, waaronder alpinisten, poolreizigers, speleo- en vulcanologen van Oyster horloges. Want hoe kon men de robuustheid van een uurwerk beter testen dan op het werkveld zelf? De wereld als levend laboratorium, om het horloge uit te dagen in extreme omstandigheden, zoals vrieskou, hitte en hoogteverschillen. Zo verging het ook de Explorer (de naam zegt het zelf al) en de Explorer II. Beide iconen werden dit jaar heruitgebracht in een hedendaagse versie.
Geboren op het dak van de wereld
De Explorer zag het levenslicht na de eerste succesvolle beklimming van de Mount Everest in 1953. Het waren Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay die, na een loodzware tocht in de meest barre weersomstandigheden, de 8848 meter hoge bergtop bereikten. Ook zij droegen een Rolex Oyster horloge en verklaarden na hun succesvolle expeditie dat ‘de uurwerken het schitterend volhielden en een belangrijk deel van de klimuitrusting vormden.’ Het duurde dan ook niet lang voor Rolex dit Oyster model omdoopte naar de Explorer. In 1971 werd de Explorer II gelanceerd. Dit avontuurlijke broertje is, met zijn grotere wijzerplaat en 24 uursmarkering, nóg een tikje robuuster en stoerder.
De nieuwe Explorer: functioneel en elegant
Voor de nieuwe generatie werd teruggegrepen naar de kastafmetingen van het oorspronkelijke model. De waterdichte Oystersteel-stalen kast van 36 mm herbergt een elegante, zwart gelakte wijzerplaat. De Chromalight wijzers zorgen voor een optimale zichtbaarheid in de duisternis. Het bijzondere uurwerk is verkrijgbaar in Oystersteel-staal, maar ook in de iconische Rolesor uitvoering. Het elegante samenspel van het Oystersteel-staal met 18 kt geelgoud, is al sinds het prille begin een van de stokpaardjes van Rolex. De armband werd voorzien van een gepatenteerde Oysterlock-vouwsluiting. Dit voorkomt het ongewild openen van uw armband. De Easylink-verlengschakel geeft u dan weer 5 mm extra comfort, zodat u het horloge steeds kunt aanpassen tot het perfect zit.
Explorer II: tijd voor avontuur
De Explorer II onderscheidt zich met zijn Oystersteel-stalen kast van 42 mm. Hier valt meteen de 24-uurs markering in de omlijsting op. De combinatie met de extra 24-uurswijzer – in hetzelfde oranje als het Explorer II-embleem – komt van pas op locaties waar dag en nacht moeilijk te onderscheiden zijn. Denk maar aan het Noordpoolgebied, waar het zes maanden aan één stuk licht is en zes maanden donker. Dankzij de cyclops lens, op 3 uur in het saffierglas, kunt u in één oogopslag de datum aflezen. Ook de Explorer II heeft een gepatenteerde Oyster-armband, uitgevoerd in corrosievrij Oystersteel-staal.
Klaar om grenzen te verleggen
Beide Explorer horloges zijn Superlative Chronometer Certified. Dit certificaat, waarvoor in 2015 de maatstaven werden bijgesteld, wordt door Rolex toegekend wanneer de uurwerken succesvol enkele rigoureuze tests doorstonden. De Manufactuur Rolex kalibers – respectievelijk 3230 voor de Explorer en 3285 voor de Explorer II – kregen verschillende patenten voor hun uitzonderlijke precisie, schokbestendigheid, anti-magnetisme en betrouwbaarheid. Doe uw horloge trouwens met een gerust hart even uit wanneer u wil, want dankzij de 70 uur gangreserve blijft het perfect op tijd.
We geven het nog even mee: u hoéft de uithoeken van de wereld niet te verkennen met uw nieuwe Explorer of Explorer II, maar het is dus perfect mogelijk.
U weet immers nooit waar het leven u nog brengt.
- 04 oktTUDOR brengt hulde aan de woeste wateren van de zeilsport
- 01 augLife in pink
- 27 meiDe creatiecyclus van Odrie’s juwelen: Van idee tot schittering
- 02 aprHet avontuur heruitgevonden
- 30 janHet blauwe huzarenstukje van Rolex
- 10 janDe kunst van het combineren
- 14 novDe waarden hoog in het vaandel
- 14 sepEen nieuwe mijlpaal
- 01 augEen nieuwe thuishaven voor TUDOR
- 05 julMaak kennis met odrie, een ethisch, modern juwelenmerk van eigen bodem