FAQ

Wie zijn juwelen en uurwerken in topconditie wil houden, moet de kneepjes van het vak kennen. Speciaal voor u bundelden we enkele vaak gestelde vragen en voorzien we ze van een vakkundig antwoord. Zit u toch nog met een specifieke vraag? Aarzel niet ons te contacteren!

Algemeen

Wat houdt de garantie van mijn juweel of uurwerk in?

De geldigheidsduur van uw garantie is afhankelijk van het merk van uw juweel of uurwerk. Onder de garantie van een juweel of uurwerk vallen fabricagefouten waarvoor het merk de kosten op zich neemt.

Juwelen

Hoe moet ik mijn juwelen onderhouden?

U kan altijd uw juwelen zelf poetsen met lauw water, zeep en een zachte borstel. Voorts is het belangrijk om de zeep achteraf goed af te spoelen. Vermijd ten alle tijden een harde borstel die de juwelen zou kunnen beschadigen. Wrijf de juwelen tenslotte droog met een propere zachte doek.

Na verloop van tijd verliezen juwelen hun glans en worden ze mat. Gewoon poetsen of opblinken met een doekje is dan niet genoeg. Het polijsten van juwelen laat ons toe uw juwelen in goud of in platina nieuw leven in te blazen door krassen te verwijderen en de juwelen opnieuw glanzend te maken. Dit kan u niet zelf doen maar gebeurt in het atelier. Gouden juwelen worden witgoud door een laag rhodium aan te brengen. Na verloop van tijd kan deze rhodiumlaag afslijten waardoor de gele kleur terug zichtbaar wordt. Ook voor het rhodineren van uw juwelen kan u bij ons terecht.

U bent steeds welkom in onze juwelierszaak voor het oppoetsen, polijsten en rodineren van uw juwelen. Wij beschikken over de nodige kennis en expertise en uiteraard het juiste materiaal om uw juwelen er als nieuw te laten uitzien. Voorts kunnen we in onze zaak ook de zettingen van uw stenen nakijken. We raden sterk aan de zettingen van uw stenen jaarlijks te laten controleren.

Voor meer informatie omtrent het opbergen en dragen van juwelen verwijzen we graag door naar het volgende artikel: Hoe uw gouden en platina juwelen poetsen en onderhouden?

Om de hoeveel tijd moet ik mijn juwelen binnenbrengen voor een onderhoud?

Om de hoeveel tijd u uw juwelen moet laten polijsten is afhankelijk van hoe vaak u uw juwelen draagt en is afhankelijk van de wrijving.

We raden sterk aan de zettingen van uw stenen jaarlijks te laten controleren. Indien u uw juweel laat vallen, is het best om zo snel mogelijk langs te komen zodat wij de zettingen kunnen nagaan. Op deze manier vermijdt u het verlies van een steen.

Waarom worden wit gouden juwelen na een tijd geel?

Witgoud is een legering die bestaat uit goud, zilver en palladium. Vroeger werd voor de legering van witgoud nikkel gebruikt. Omwille van de nikkelallergieën werd het gebruik van nikkel in juwelen verboden en vervangen door zilver en palladium. Een witgouden legering is daarom nooit zuiver wit maar eerder een grijs-wit. Om een mooie witte kleur te verkrijgen wordt het juweel voorzien van een laag rhodium. Na verloop van tijd kan deze rhodiumlaag afslijten waardoor de gele kleur terug zichtbaar wordt. Afhankelijk van hoe vaak het juweel wordt gedragen en afhankelijk van de wrijving zal het witgouden juweel onderhevig zijn aan verkleuring. Juwelen als ringen en armbanden hebben meer last van wrijving dan oorbellen en kettingen en hebben daarom vaker een onderhoudsbeurt nodig.

Uurwerken

Wat is het verschil tussen een mechanisch, automatisch en quartz horloge?

Quartz uurwerk: Een quartz uurwerk is een uurwerk dat werkt met een batterij.

Mechanisch uurwerk: een mechanisch uurwerk is een uurwerk dat handmatig kan worden opgedraaid. Indien u het uurwerk een tijdje niet meer heeft gedragen en het uurwerk is stilgevallen, kan u deze handmatig gaan opdraaien via de kroon. Het is aangeraden om een mechanisch uurwerk elke dag rond dezelfde tijd op te winden en dit bij voorkeur in de ochtend.

Automatisch uurwerk: een automatisch uurwerk is een uurwerk dat zichzelf opwindt door de beweging van de pols. Bij dit type uurwerk is het echter noodzakelijk dat u het uurwerk voldoende draagt en dat u voldoende beweegt. Elk uurwerk heeft een gangreserve. Deze gangreserve is verschillend voor elk merk en model van uurwerk. Dankzij deze gangreserve kan u het uurwerken zonder problemen uitdoen voor het slapen gaan. Indien u het uurwerk niet elke dag kan dragen, kan u het uurwerk handmatig opwinden. Een alternatief is het aankopen van een watchwinder. Deze watchwinder voorziet het uurwerk van energie door de simulatie van de polsbeweging. U kan deze watchwinder kopen in onze winkel.

Wat mag ik wel en niet doen met mijn uurwerk?

U kan best uw uurwerk uitdoen tijdens het sporten, wanneer u een douche of bad neemt, wanneer u zware voorwerpen tilt en bij het slapen gaan. Vermijd dat uw uurwerk zware schokken krijgt.

Enkel indien het uurwerk een geschroefde kroon heeft, kan met het uurwerk gedoucht en gezwommen worden. Deze geschroefde kroon garandeert een absolute waterdichtheid van het uurwerk.

Om de hoeveel tijd moet ik de batterij van mijn uurwerk vervangen?

De levensduur van een batterij varieert van merk tot merk. Wij raden aan om de batterij van uw uurwerk om de twee jaar te vervangen. De batterij kan immers uitlopen in het uurwerk en op deze manier het uurwerk beschadigen.

Hoe moet ik mijn uurwerk onderhouden?

Uw uurwerk wordt ‘vuil’ door de lichaamsproducten die u dagdagelijks gebruikt (denk aan bodylotion, etc.), er komen stof en andere vuiltjes tussen de schakels, enzovoort. Om uw uurwerk proper te houden kan u dit zelf poetsen met lauw water en vervolgens drogen met een doek. Denk echter aan de waterdichtheid van uw uurwerk en denk eraan om de kroon goed te sluiten.

We raden aan om een lederen band niet te strak te dragen, op deze manier zal de armband minder snel gaan slijten. Een stalen, gouden of platina armband zal na verloop van tijd krasjes gaan vertonen. Deze krasjes kunnen verwijderd worden door de armband te laten polijsten. Hiervoor kan u bij ons in de winkel terecht.

Waarom moet mijn uurwerk regelmatig onderhouden worden?

Een uurwerk bestaat uit honderden kleine, beweegbare onderdelen. Deze onderdelen moeten 24 uur per dag, 7 dagen per week, 52 weken per jaar functioneren. Dit samenspel van onderdelen kan enkel soepel blijven voortbewegen door oliën. Na verloop van tijd droogt de olie uit waardoor het haar smerende werking verliest en het uurwerk niet meer correct loopt.

Wat houdt een onderhoud precies in?

Indien het uurwerk een volledig onderhoud nodig heeft, wordt het uurwerk via een officiële verdeler van het merk (juwelier) naar de dienst na verkoop van het merk verstuurd.

Vooraleerst doen zij een diagnose van het uurwerk en kijken zij wat er precies moet gebeuren aan het uurwerk. Vervolgens maken zij een kostenraming op. Deze kostenraming wordt dan via de juwelier aan de klant gecommuniceerd. De klant kan de kostenraming goedkeuren of weigeren.

Bij het onderhoud van het uurwerk, wordt het uurwerk eerst volledig gedemonteerd. Daaropvolgend worden alle onderdelen gereinigd. Wanneer alle onderdelen gereinigd zijn worden deze onderdelen gecontroleerd. Indien er sporen van slijtage zijn worden de nodige onderdelen vervangen. Versleten onderdelen kunnen immers de werking van het uurwerk belemmeren. Vervolgens worden de onderdelen van het uurwerk gesmeerd met oliën. Om de precisie van een mechanisch/automatisch uurwerk te garanderen wordt de balansveer opnieuw afgesteld. De armband en kast van het uurwerk worden gepolijst of gereinigd. Tenslotte worden alle onderdelen terug ineengezet. Tijdens het onderhoud worden ook allerlei testen uitgevoerd.

Het onderhoud van Rolex uurwerken worden grotendeels binnenshuis gedaan. Onze uurwerkmaker Franck heeft hiervoor een opleiding gevold bij Rolex in Genève. Voor meer uitleg omtrent een Rolex onderhoud, verwijzen wij u graag door naar: het onderhoud van een Rolex.

Op het onderhoud van uw uurwerk heeft u ook een garantie. Deze is verschillend van merk tot merk.

Om de hoeveel tijd moet ik mijn uurwerk binnenbrengen voor een onderhoud?

Een onderhoud van een uurwerk is pas nodig indien het uurwerk niet meer juist loopt. Dit wil zeggen: het uurwerk loopt voor, het uurwerk loopt achter of het uurwerk is helemaal gestopt met lopen.

Hoe waterdicht is mijn uurwerk?

Uurwerken die waterdicht zijn tot 3 bar (=30 meter) of tot 5 bar (=50 meter) zijn bestand tegen regenwater en spatten. Wij raden af om met dit uurwerk te douchen of te zwemmen.

Naast professionele watersportuurwerken en duikuurwerken, zijn uurwerken met een geschroefde kroon ook 100% waterdicht. Het is wel belangrijk dat de kroon altijd goed is dichtgeschroefd. Met deze uurwerken kan gedoucht en gezwommen worden en dit tot 10 bar (=100 meter) diepte. Wanneer er gezwommen wordt met het uurwerk is het wel belangrijk dat al het zeewater of chloorwater goed wordt afgespoeld.

Om de waterdichtheid van uw uurwerk te garanderen, raden we u aan om deze jaarlijks te laten testen.

Wat zijn magnetische velden?

Dagdagelijks komen we in contact met magnetische velden, denk aan radio’s computers, luidsprekers, etc. Om de invloed van deze magnetische velden te beperken of volledig uit te sluiten, worden anti-magnetische of niet-magnetische onderdelen in het uurwerk opgenomen. Desondanks kunnen magnetische velden, de correctheid van een uurwerk beïnvloeden waardoor uurwerken soms voor of achter beginnen te lopen. Wij beschikken over toestellen om het uurwerk opnieuw te demagnetiseren. We raden aan het uurwerk nooit in direct contact te brengen met voorwerpen die magnetische velden uitstralen.

Hoeveel mag mijn automatisch/mechanisch uurwerk afwijken?

De meeste mechanisch/automatische uurwerken beschikken over een COSC certificaat. Dit COSC certificaat betekent dat uurwerken met heren calibers 4 seconden mogen voorlopen en 6 seconden mogen achterlopen. Uurwerken met dames calibers mogen 5 seconden voorlopen en 8 seconden mogen achterlopen.

Rolex uurwerken beschikken over het superlatieve COSC certificaat. Dit wil zeggen dat het uurwerk preciezer is als een gewoon COSC gecertifieerd uurwerk. Dit betekent dat Rolex uurwerken slechts 2 seconden voor of achter mogen lopen per dag of 1 minuut mag voor of achterlopen per maand.

Het is echter belangrijk om een mechanisch/ automatisch uurwerk maandelijks te corrigeren om op dit moment de nauwkeurigheid van het uurwerk te behouden. U kan dit best doen wanneer u de datum verandert (30e of 31e van de maand).

Hoe moet ik mijn mechanisch/ automatisch uurwerk opwinden?

Automatische uurwerken kunnen ook mechanisch/ handmatig opgewonden worden. Maak de kroon los en draai een 10-tal keren aan de kroon in eenzelfde richting.

Heeft u vragen voor ons?

Aarzel dan niet om contact op te nemen

Waarmee kunnen wij u helpen?

Van sublieme uurwerken en oogstrelende juwelen tot een piekfijne service. Ontdek al onze diensten!

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.