Een liefde voor saffieren

De saffier is sinds mensenheugenis een geliefde edelsteen, niet enkel vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid, maar ook omwille van zijn buitengewone eigenschappen.

Saffieren en robijnen behoren beide tot de groep van het mineraal ‘korund’. Korund heeft een hardheid van 9 op de schaal van Mohs en is dus na diamant het hardste mineraal. Saffieren (ongeschikt als edelsteen) worden omwille van hun hardheid ondermeer verwerkt in krasvrij glas voor uurwerken. Doordat Korund een allochromatische edelsteen is met sporen van chroom, ijzer en titanium, worden deze edelstenen in verschillende kleuren teruggevonden. De kleurloze en gekleurde varianten worden samen tot de groep van de saffieren gerekend. De rode variant, die we kennen onder de naam robijn, is hier een uitzondering op.

De blauwe saffier is de meest bekende en populaire saffier. Niettemin komen saffieren voor in alle kleuren van de regenboog. Saffieren in een andere kleur dan blauw, worden ‘fancy saffieren’ genoemd. Soms dragen deze edelstenen een voorvoegsel in hun naam dat verwijst naar hun kleur. Zo spreken we van groene, gele, roze, paarse, zwarte en oranje saffieren. Hoe dieper en intenser de kleur van een saffier, hoe hoger de waarde. De kleur van saffieren wordt vaak intenser gemaakt door bestraling of verhitting. De zuiverheid van een saffier is eveneens bepalend voor de waarde, maar ondergeschikt aan de kleurintensiteit.

De mooiste saffieren worden gevonden in Sri Lanka (het vroegere Ceylon). Andere vindplaatsen zijn ondermeer: Myanmar, Thailand, China, Kenia, Zimbabwe, Madagascar, Australië en de VS. De groeiplaats van de saffier (en de aanwezigheid van bepaalde mineralen) bepaalt de kleur. Zo worden de heldere, diepblauwe varianten gevonden in Sri Lanka, zijn de Australische zeer donker, bijna zwart van kleur, worden de Amerikaanse saffieren gekenmerkt door hun metaalachtige tint, en weerspiegelen de saffieren uit Myanmar dan weer een intense paarse schijn.

De saffier is van oudsher een koninklijke steen, populair bij adel en royalty. Twee van de grootste saffieren ter wereld schitteren in de Britse kroonjuwelen. Ook de verlovingsring van Prinses Diana – nu de ring van Kate Middleton – bevat een prachtige ovale blauwe saffier.