Een nieuwe thuishaven voor TUDOR

Le Locle, een Zwitsers stadje in het Jura-gebergte, werd in 2009 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege zijn typische ‘horlogemakers-karakter’. Toch is de tijd er niet blijven stilstaan. Het beste bewijs is de nieuwe, hoogtechnologische TUDOR-manufactuur. Die werd in maart 2023 feestelijk geopend  net voor de prestigieuze horlogebeurs Watches en Wonders.

Drie jaar lang is er gebouwd aan de statige state-of-the-art horlogemanufactuur. In 2021 werd het opvallende, rode gebouw voltooid en prijkt het trots in het Zwitserse landschap. Een oppervlakte met vier niveaus, en in totaal maar liefst 5.500 vierkante meter, geeft ruimte aan de ontwikkeling van TUDOR’s kostbare huzarenstukjes.

Typisch TUDOR

Kenners hebben natuurlijk meteen gespot dat het gebouw helemaal is opgetrokken in TUDOR-stijl. Een helderrode buitenkant mét opvallend logo, en een zwarte overgang naar de zilvergrijze gevel van de aangrenzende Kenissi-fabriek. Dat typische TUDOR-kleurenpalet komt ook volledig terug in het interieur.

In de Kenissi-fabriek worden alle uurwerken, die gebruik maken van de TUDOR expertise, geproduceerd voor derden. Hierdoor heeft TUDOR het volledige productieproces van alle strategische onderdelen, zoals de hoogwaardige kalibers, volledig zelf in handen. Voordien gebeurde dat nog in Genève. Die controle is voor het merk enorm belangrijk om de kwaliteit te kunnen verzekeren.

Oog voor de omgeving

Bij de bouw van de manufactuur werd uiteraard ook rekening gehouden met het duurzaamheidsplaatje. Zo werden alle ramen opgetrokken uit Sage Glass, een bijzonder soort glas dat automatisch de mate van belichting regelt aan de hand van de intensiteit van het natuurlijke licht. In combinatie met de zonnepanelen op het dak, is dit een enorm energie-efficiënt systeem.

TUDOR wilde het kostbare natuurgebied rond de nieuwe manufactuur zo min mogelijk aantasten. Vlakbij stroomt de rivier de Bied, het was dus een kwestie van voorzichtig te werk gaan om de stroom niet te beïnvloeden. De aanplanting op het omliggende terrein is volledig inheems, en het gras wordt maar een keer per jaar gemaaid. Op die manier wordt de biodiversiteit van de Jura-regio niet verstoord.

Deze nieuwe manufactuur vormt alvast een fraai nieuw kader voor dé grote missie van TUDOR: het best mogelijke luxehorloge maken voor de best mogelijke prijs.