Hommage aan de klassiekers

Elk zichzelf respecterend horlogemerk heeft een aantal iconische klassiekers. Modellen die door liefhebbers herkend worden uit de duizend. Het spreekt voor zich dat heruitgaven of latere afgeleiden enorm goed doordacht moeten worden. Want het is niet de bedoeling om het origineel te overtreffen, wél om een respectvol eerbetoon te brengen aan een tijdloos staaltje horlogerie. En de nieuwe technische innovaties? Die zijn natuurlijk mooi meegenomen.

TUDOR Pelagos FXD

Het is geen geheim dat TUDOR tussen begin jaren ‘50 en de jaren ’80 officieel leverancier was van de Marine Nationale Française. Zij namen in de prille beginjaren als eerste model de TUDOR Oyster Prince Submariner af. Een uurwerk dat voor die tijd revolutionair was, dankzij een waterdichtheid van 100 meter. Met de lancering van de Pelagos FXD blaast TUDOR de samenwerking met de Marine Nationale nieuw leven in. Het bewijs daarvan wordt geleverd op de caseback, in de vorm van de letters M.N. en het logo. De TUDOR Pelagos FXD duikt nog wat dieper dan zijn voorgangers. Het uurwerk werd ontworpen om te navigeren onder water en heeft een waterdichtheid tot maar liefst 200 m. En ook voor de stevigheid hoef je alvast niet te vrezen, want het horloge werd gemaakt uit één blok titanium. Kenners zullen merken dat het iets platter is dan de gewone Pelagos. De bezel werd ook iets breder gemaakt dan de kast, zodat duikers die makkelijk kunnen draaien met hun neopreen handschoenen. ‘FXD’ verwijst naar de extra stevige ‘FiXeD’-bandpinnen op de kast. Daar kun je met een gerust hart je stoffen of rubberen band aan bevestigen. Of, beter gezegd: én, want het uurwerk komt standaard met 2 armbanden. Binnenin tikt een Manufactuur kaliber MT5602 met een gangreserve van 70 uur.

 

Longines Ultra-Chron  

In 1968 introduceert Longines een duikuurwerk met ultrahoge frequentie. Concreet betekent dit dat de balansveer minstens 36.000 slagen per uur doet. Dit verhoogt de accuraatheid aanzienlijk. Ook de vernieuwde Ultra-Chron voldoet aan deze eisen. De balansveer slaat vlotjes 10 keer per seconde. Vooral het uiterlijk van het nieuwe model werd onder handen genomen. In vergelijking met het oorspronkelijke uurwerk zien we enkele esthetische aanpassingen aan onder andere de secondewijzer en de bezel. Ook kreeg dit model een grotere kast van 43 millimeter. Hier zit trouwens geen kroonbeschermer meer op, zoals vroeger wel het geval was. Je hebt de keuze uit een stalen, lederen of stoffen armband. Met een waterdichtheid van maar liefst 300 meter is je Ultra-Chron alvast een gedroomde duikpartner!

 Omega Speedmaster Chronoscope

De Omega Speedmaster Chronoscope verscheen eind 2021 op de markt. Toch is het uurwerk in alle opzichten verre van een klassieke Speedmaster. Dat zie je al meteen aan de bijzondere wijzerplaat. Daar vinden we maar liefst drie meetinstrumenten: een tachymeter, een telemeter en een pulsometer. Deze knappe staaltjes horlogerie meten respectievelijk snelheid, afstand en hartslag. Voor het vintage design van de wijzerplaat haalden de ontwerpers hun inspiratie bij de chrono‘s uit de jaren ‘30 en ‘40. De multifunctionele colimaçon, de slakvormige track op de wijzerplaat, is typisch voor de modellen uit die tijd. Let ook op de andere subtiele details, zoals de gesofisticeerde bladvormige wijzers en het stijlvolle spiraalpatroon waarop de Arabische cijfers prijken. Met zijn kast van 43 mm is deze Speedmaster iets groter dan de standaard 42 mm. De Chronoscope is verkrijgbaar met een blauwe, witte en panda wijzerplaat. Elk verkrijgbaar met een stalen of lederen band.

Rolex Air-King

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, zijn de ”Air” modellen van Rolex onlosmakelijk verbonden met de luchtvaart. Halverwege de jaren ’40 werden ze voor het eerst ontwikkeld door het merk als eerbetoon aan de baanbrekende recordvluchten die vanaf de jaren ’30 aan de basis van de langeafstandsvluchten lagen. De piloten droegen hierbij vaak een Rolex oyster horloge. Doorheen de jaren verdwenen veel modellen uit de Air-collectie uit productie, maar de Air-King bleef een vaste waarde in het gamma. In 2022 vond Rolex dat de tijd rijp was voor een heruitgave van hun historische ‘koning van het luchtruim’. Eigenlijk spreken we van een herinterpretatie van de Air-King uit 2016. Op het eerste gezicht lijkt er misschien niet veel veranderd, maar toch werden er enkele significante wijzigingen doorgevoerd. Vooral op esthetisch vlak. Zo kreeg de kast kroonbeschermers en rechte zijkanten. De 5 uur-index werd een 05 index voor een betere leesbaarheid en een meer gebalanceerde wijzerplaat. De wijzers en indexen op 12 ,3 ,6 en 9 uur werden voorzien van een innovatieve chroma-light display. En de echte fans? Die zullen in de wolken zijn met de secondewijzer in iconisch Rolex-groen en de toevoeging van het logo bij het ‘Swiss Made’ predicaat onderaan de wijzerplaat.

Heb je zelf een hart voor vintage geïnspireerde horloges? Kom dan zeker eens een kijkje nemen in onze winkel. Onze gepassioneerde medewerkers doen maar al te graag hun boekje open over de nieuwste remakes en heruitgaven.