Een gids voor het kiezen van de perfecte verlovingsring

Het kiezen van een verlovingsring en ‘de vraag’ stellen zijn twee uiterst spannende momenten in iemands leven.

De perfecte ring kiezen is essentieel. Het is daarom belangrijk om de smaak van uw partner te kennen. De meeste partners zullen hier en daar al eens een hint laten vallen. Probeer dus zeker die hints op te vangen en ze mee te nemen wanneer u een ring gaat kiezen.

Voordat u overgaat tot de aankoop van een ring en indien u daarbij opteert voor een verlovingsring met diamant(en), is het goed uzelf te informeren over deze edelsteen.

Kwaliteit van een diamant

De vier C’s beter bekend als Carat (=karaat of gewicht), Clarity (=zuiverheid), Color (= kleur) en Cut (=slijpsel of slijpkwaliteit) zijn de vier factoren die de prijs en het uiterlijk van een diamant bepalen.

Het gewicht van een diamant wordt aangegeven door de eenheid ‘karaat’. Eén karaat komt overeen met 200 milligram of 0,2 gram. Een diamant van 5 karaat is dus gelijk aan 1 gram. Grotere diamanten komen minder voor dan kleinere diamanten waardoor de prijs van een diamant exponentieel toeneemt met het gewicht.

De zuiverheid of helderheid wordt bepaald door de waarneembaarheid, het aantal en de grootte van onzuiverheden. Tijdens het vormingsproces van de diamant ontstaan deze onzuiverheden of insluitsels. Diamanten die zuiverder zijn, glinsteren meer en zijn hierdoor meer gegeerd en duurder. Best kiest u voor een diamant waarbij onzuiverheden enkel kunnen worden waargenomen met de loep en niet met het blote oog. U kan dit soort diamant kopen aan een betaalbare prijs.

De kleur wordt uitgedrukt aan de hand van de GIA kleurschaal. Kleurloze diamanten krijgen kleurgraad D terwijl gele diamanten kleurgraad Z krijgen. Diamanten met een kleurgraad tussen D en I zijn zo goed als kleurloos. Dit wil zeggen dat de kleur niet waarneembaar is met het blote oog. Kleurloze diamanten zijn erg zeldzaam waardoor de prijs toeneemt.

Diamanten worden in verschillende vormen geslepen. De meest gekende vorm is briljant. Hiernaast bestaan er ook nog andere slijpvormen zoals prinses, markies, ovaal, hart, peer, smaragd en cushion. Cut verwijst echter niet enkel naar slijpvorm maar naar slijpsel of de slijpkwaliteit. Deze worden bepaald door de proporties, de symmetrie en het polijsten van de diamant. Een goedgeslepen briljant telt 57 facetten of vlakken. Het licht dat invalt op de steen wordt weerkaatst waardoor de diamant een optimale schittering heeft.

Indien u een diamant koopt vanaf 1 karaat is het interessant om ook een certificaat te laten opmaken door GIA, HRD of IGI. Dit certificaat geeft de kwaliteit van de diamant weer aan de hand van de 4 C’s (Cut, Clarity, Color en Carat) en geeft aan dat het om een echte, natuurlijke diamant gaat.

De materie

Witgouden ringen worden het meest gekozen als verlovingsring. Hiernaast kan er ook worden geopteerd voor een ring in geel of in rosé goud. Voorts is het ook mogelijk om een verlovingsring in platina te hebben. Platina is duurder dan goud maar verliest zijn witte kleur niet. 

De zetting

De zetting van de diamant is de manier waarop de diamant of diamanten in de ring worden geplaatst. Wij sommen hieronder de belangrijkste en meest voorkomende zettingen op. Hierbij maken we een onderscheid tussen de zetting van de middelsteen en de zetting van de accentstenen.

De centrale steen

De meest gekende zetting voor diamant, is de solitair. Hierbij staat de diamant centraal en wordt deze vastgehouden door vier tot zes griffen. Een zetting met vier griffen geeft een meer vierkante indruk en een zetting met zes griffen geeft een rondere indruk. Langs de centrale steen kunnen ook nog kleinere diamanten in de ring zelf worden geplaatst. Deze diamanten worden doorgaans in rail of pavé zetting geplaatst.

Foto: Platina ring met centrale diamant, vastgehouden door vier griffen van juwelencollectie Orye

De klauwzetting is een zetting waarbij de diamant wordt vastgehouden door vier tot zes klauwen of griffen. Bij een klauwzetting glanst de ring optimaal door zijn hogere positie die een maximale lichtinval mogelijk maakt.

Bij een driestenige zetting wordt een grotere diamant in het midden aan beiden kanten geflankeerd door kleinere of even grote diamanten.

Foto: Witgouden ring met drie diamanten van juwelencollectie Orye

Een halo-zetting is een zetting waarbij kleinere diamanten rondom de grote centrale diamant worden geplaatst. De kleinere diamanten geven de grote centrale diamant een grotere en glamoureuze indruk.

Foto: Witgouden ring met centrale diamant en diamanten rondom van juwelencollectie Orye

Bij een kastzetting omsluit een rand uit edelmetaal de diamant en houdt deze op die manier op zijn plaats. Het is een zetting die reeds honderden jaren wordt gebruikt maar er desondanks heel hedendaags uitziet.

Foto: Witgouden ring met ingesloten diamanten van juwelencollectie Orye

Een spanzetting is een zetting waarbij de verlovingsring als het ware wordt open gezaagd en de diamant geklemd wordt. Deze manier van zetten is relatief nieuw en is enkel geschikt voor edelstenen als diamant, saffier, robijn en smaragd.

De accentstenen

Bij een pavé-zetting worden kleinere diamanten (meestal van dezelfde grootte) zo dicht mogelijk op elkaar geplaatst en vastgehouden door griffen. Deze zetting kan gebruikt worden voor één rij of enkele rijen om de indruk van een doorlopend oppervlak van diamanten te geven.

Foto: Witgouden ring met diamanten vastgehouden door griffen van juwelencollectie Orye

Rail of kanaalzetting is een zetting waarbij de diamanten in een gleuf in het materiaal dichtbij elkaar staan. De diamanten zitten aan twee kanten ingeklemd tussen de randen.

Foto: Witgouden ring waarbij de diamanten in een gleuf naast elkaar staan van juwelencollectie Orye 

De maat

 Om de ringmaat van uw partner te bepalen, kan u proberen om stiekem een ring te lenen zodat de juwelier de maat kan nemen. Zo niet, kan u altijd een ring kopen die vervolgens kleiner of groter kan worden gemaakt.

Custom-made

Indien u niet vindt wat u zoekt in onze huidige collectie, bieden we in onze juwelierszaak ook de mogelijkheid om een custom-made ring te laten maken. U kan de gewenste ring kenbaar maken aan de hand van een foto of tekening. Neem bijvoorbeeld een kijkje op Pinterest om inspiratie op te doen. Samen werken we een 3D-ontwerp uit van de ring. Nadat het ontwerp is goedgekeurd, kunnen we overgaan tot het maken van de ring.

U bent alvast van harte welkom in onze zaak te Hasselt of Waterloo bij uw zoektocht naar de perfecte ring.