Longines en paardensport: twee handen op één buik

Longines, het Zwitserse uurwerken merk uit Saint-Imier, heeft altijd een speciale band gehad met sport. Tijdens de eerste moderne Olympische Spelen van 1896 in Athene was Longines met zijn manuele stopwatch aanwezig als officiële tijdwaarnemer. Voortbouwend op zijn historische relatie met sport, is Longines zich doorheen de jaren steeds sterker gaan toeleggen op de paardensport, een discipline die als geen ander de kernwaarden van het merk belichaamt, namelijk precisie en elegantie.

Longines‘ passie voor de paardensport gaat terug tot 1878, toen het merk een chronograaf ontwierp gegraveerd met jockey en paard. Drie jaar later, in 1881, was het merk alom vertegenwoordigd op de racecircuits en zeer populair bij ruiters en paardenliefhebbers. Het uurwerk in kwestie was in staat om tijdwaarneming tot op de seconde nauwkeurig te doen. In 1912 werkte het bedrijf voor het eerst samen met een internationaal springconcours in Lissabon. Dit moment was het kantelmoment, waarna het gevleugelde zandlopermerk zich vestigde als de officiële tijdwaarnemer voor een veelvoud aan evenementen in de paardensport.

DNA van het merk

Sindsdien is het merk een vaste waarde in de paardensport. Longines heeft zich doorheen de jaren voornamelijk geconcentreerd op springconcours, maar zet zich ook in voorpaardenraces en andere disciplines. De reden daarvoor is bijna zelfverklarend. De elegantie van springconcours sluit namelijk perfect aan bij het DNA van het merk. De identiteit, knowhow en uitstraling van het merk lijken een onweerstaanbare aantrekkingskracht te hebben op de prestigieuze wereld van de paardensport.

Belangrijke speler

In januari 2013 ondertekende Longines een historische overeenkomst met de Federation Equestre Internationale (FEI), het Olympische sportbestuur, dat ervoor zorgde dat het merk de eerste officiële tijdwaarnemer – met officieel uurwerk – van de FEI werd. Naast tijdwaarneming associeert Longines zich met top-series en wedstrijden. Zo zet Longines zich onder andere in voor: de Longines FEI Wereldbeker Jumping, de Longines Global Champions Tour, de Longines Hong Kong Masters, de Longines Los Angeles Masters, de Longines Equestrian Beijing Masters en de Longines Athina Onassis Horse Show.

Meest prestigieuze races

Voor paardenraces is Longines de officiële partner – met het officiële uurwerk – en de tijdwaarnemer van de International Federation of Horseracing Authorities (IFHA). Longines brengt ieder jaar de Longines World’s Best Racehorse and Longines World’s Best Jockey Rankings uit. Rekening houdend met verschillende parameters, worden de kandidaten gewogen door een groep experts die na evaluatie de uiteindelijke winnaars uitroepen. Met deze prijzen willen Longines en de IFHA de presentaties van de organisaties, paarden en ruiters loven en eren ze de traditie en elegantie van de paardensport.

Longines wordt daarnaast geassocieerd met de meest prestigieuze en iconische paardenraces ter wereld, zoals de Prix de Diane Longines, de Qatar Prix de l’Arc de Triomphe, de Dubai World Cup, Royal Ascot en de Longines Hong Kong Internationale races. Verder is het de officiële tijdwaarnemer van de drie races van de Triple Crown: de Kentucky Derby, de Preakness Stakes en de Belmont Stakes.

U kan (een deel van) de collectie van Longines hier bekijken. Heeft u nog vragen voor ons? Contacteer ons dan via deze link. U bent van harte welkom in onze winkels Juwelier Orye Hasselt en Juwelier Stevenart Waterloo om de collectie te bewonderen en te passen.